OnDeMove Stories

Problem med hörseln är vanligt

Över 18 % av Sveriges befolkning har någon form av hörselnedsättning. Ändå talar vi alldeles för lite om att höra dåligt. Och att använda hörselhjälpmedel är ofta förknippat med en stigmatisering. Många kan förknippa att använda hörapparater som ett signalement för att vara gammal och att det förändrar hur människor ser på en. Det vill vi ändra på. Vår vision är att hörselhjälpmedel ska bli en höraccessoar

Vi tänker att hörhjälpmedel inte är konstigare än synhjälpmedel, alltså ett par glasögon. En accessoar och ett sätt att skapa karaktär och personlighet, samtidigt som det är ett fantastiskt hjälpmedel! Men, om man ändå känner att en hörselförstärkare fortfarande utmärker sig för mycket tog vi fram TYR med ”design in mind”. TYR är en accessoar som med sin enkla och snygga design kan smälta in i din vardagsklädsel. Bara 39 gram och 7 cm på sin högsta punkt. Ingen kommer kunna veta vad det är du har runt halsen, om du inte själv vill det.

hörsel
hörselproblem

Att inte ta hand om hörseln kan ge negativa konsekvenser

Med stor respekt för stigmatiseringen och att det kan kännas jobbigt eller obekvämt att använda hörhjälpmedel, så är det i allra högsta grad viktigt att ta hand om sin hörsel. Det finns forskning som styrker de negativa konsekvenser som kan uppstå om man inte tar hand om sin hörselnedsättning.

Det finns forskning kring hörselnedsättning och demens, som visat att om man har svårt att höra 20dB eller mer är det en riskfaktor för att utveckla sjukdomen. I en specifik studie kring demens undersökte man olika parametrar som är riskfaktorer för att utveckla demens, och där var just hörselnedsättning den största riskfaktorn.

Depression och fallrisker tros också vara effekter som går att koppla till obehandlad hörselnedsättning. En hörselnedsättning kan även orsaka ett socialt utanförskap och känslan av att inte kunna leva obegränsat i vardagen. Det vill vi förändra. Ta makten över din hörsel redan idag!

Relaterade Stories

Du behöver inte gå till vården

Du behöver inte gå till vården

Du behöver inte gå till vården för att prova ut hörselförstärkaren TYR. Hur kommer det sig att hörselförstärkaren fungerar utan ett besök hos vården? Låt oss berätta varför hörselförstärkaren funkar så bra utan varken hörseltest, anpassning eller utprovning i vården.

läs mer