OnDeMove Stories

Tillvänjning av hörhjälpmedel

Är förväntan när du ska få ett hörhjälpmedel att hörseln ska bli precis som vanligt? Ingen kan påstå att man kan ersätta två friska öron med hörhjälpmedel utan att ljudupplevelsen blir annorlunda. Det kommer att behövas tillvänjning.

För det första kan det till en början bli överväldigande med alla vardagliga ljud när du börjar att använda hörhjälpmedel. Det tar tid för hjärnan att vänja sig vid alla nya ljud igen. Ljud som gradvis försvunnit under tiden en hörselnedsättning uppkommit. Nu behöver du successivt vänja din hjärna vid dessa ljud igen. Under tiden du vänjer dig vid ditt hörhjälpmedel rekommenderar vi en lägre volym. Därefter höjer du stegvis volymen varpå hjärnan får en chans att vänja sig under längre tid vid ljuden.

tillvänjning av hörhjälpmedel

Inledningsvis är det en fördel när du erkänner och accepterar att du behöver hörhjälpmedel för att förstärka din hörsel. På så sätt har du kommit en bra bit på vägen. Och då är du mer mottaglig för att ta emot hjälp för din nedsatta hörsel. Det innebär i sin tur att tillvänjningen kommer att bli enklare.

Med en hörselnedsättning glömmer hjärnan många ljud. Många ljud som är normala för två friska öron behöver du som hörselnedsatt lära din hjärna på nytt igen. Som ljudet av någon som går på gruset, ljudet från vindrutetorkare mot bilrutan, fågelkvitter i skogen eller din egen röst. Ljud som är naturliga för två friska öron, men som du plötsligt upplever för första gången igen. Eller i en högre ljudnivå än tidigare när hörselnedsättningen var obehandlad. Ge hjärnan tid att vänja sig vid dessa ljud. Vi vågar lova dig att det är värt det!

Tillvänjning av TYR
för dig som inte har använt hörhjälpmedel:

  • Ha rimliga förväntningar av vilken ljudupplevelse det kommer att bli
  • Testa ut vilken storlek på hörlursproppen som passar dig
  • Använd hörselförstärkaren korta stunder varje dag
  • Sänk volymen i början
  • Höj successivt ljudet när du använt den ett par gånger
  • Testa att använda hörselförstärkaren vid de tillfällena som du har störst behov av förstärkning, kanske framför tv:n eller i större sammanhang
  • Ge det tid – det är naturligt att det känns annorlunda
  • Prova skillnaden i ljudupplevelse mellan öppna och slutna hörlursproppar
  • Upptäck successivt världen på nytt!

Ha tålamod! Några vänjer sig omedelbart, men för många kräver det en tidsperiod om upp till ett halvår för att vänja sig vid hörhjälpmedel.

Om du har svårt att vänja dig vid hörselförstärkaren TYR och vill ha fler råd och tips kan du ringa oss på 035 777 18 01 eller maila info@ondemove.se

Relaterade Stories

Vem passar TYR till?

Vem passar TYR till?

Med TYR behöver du ingen utprovning hos hörselvården och inga väntetider. Hörselförstärkaren är redan förinställd för en lätt till måttlig åldersnedsatt hörsel. Men hur vet du att TYR passar dig? Läs mer om TYR är en hörselförstärkare för just dig här.

läs mer